Welke vitamine D geef je je kind?

Tot je kind vier jaar is moet je dagelijks 10 microgram vitamine D geven. Via de huid lukt het jonge kinderen niet voldoende vitamine D op te nemen en ook niet via de voeding.  Maar welke is nou de beste?

Toen mijn dochter te vroeg werd geboren kreeg ze de eerste maanden sondevoeding en zo ging ook haar vitamine via de sonde. Ik had me toen eigenlijk nog helemaal niet verdiept in de aanschaf van vitamine D, en in het ziekenhuis vertrouwde ik erop dat wat ze er in stopten goed was. Maar al snel begon ik me het een en ander af te vragen. Want de vitamine die ze kreeg had een behoorlijke zoete anijssmaak (wat ik al niet logisch vond aangezien het via de sonde direct in de buik kwam). Toen we dat later via de mond moesten geven vond ze het heerlijk, het werd echt een snoepje om te geven. Maar waarom die smaak, en is dat nodig?

Je kan vitamine D op oliebasis of waterbasis kopen (aquosum), deze laatste bevat meer (onnodige) ingrediënten. De oliebasis heeft een neutrale smaak en aan de waterbasis is suiker en/of anijs toegevoegd. En die zoete smaak is voor baby’s/kinderen natuurlijk heerlijk om dagelijks te nemen, maar nodig is het niet. Dus toen ik over wilde stappen op een vitamine D op oliebasis werd dat ook niet hartelijk genomen, maar dat is goed gekomen! Ik vind het niet nodig om iets wat als gezond moet worden ingenomen ongezond te maken. Ze krijgen al genoeg (teveel) suiker binnen op een dag!

Onze favoriet bij A Mum’s Life is de Vitamine D van Bonusan (dosering 2 druppels). Deze vorm van vitamine D is D3 (cholecalciferol), en de werking hiervan is sterker dan D2 (ergocalciferol). Verder zitten er geen andere ingrediënten in zoals conserveringsmiddelen of geur-, kleur- en smaakstoffen. Er is enkel een beetje olijfolie aan toegevoegd. En inmiddels vinden beide meiden deze heerlijk en voorzie ik alvast een aanleg van heel veel lekker Italiaans eten later!:)

Dit zijn ook goede opties:

Solgar vitamine D3
Vibovit vitamine  D3
Flinndal vitamine D3

Als je borstvoeding geeft dien je de eerste drie maanden vitamine K en D te geven, wij gebruikten deze:
Orthica K&D druppels 

De prijs voor deze vitamines zijn misschien wel wat duurder dan de standaard merken en huismerken, maar omdat je er minder druppels van nodig hebt gaan ze erg lang mee!