Ikea co-sleeper hack

Ik heb vanaf het begin bewust gekozen om te co-sleepen, maar omdat de aanschuifbedjes vaak in wiegformaat zijn (en ze er dus snel uitgroeien), ging ik op zoek naar een mogelijkheid om langer  samen te kunnen slapen. En dan niet alleen samen op de kamer, maar echt naast elkaar op een zo veilig mogelijke manier.

Mijn oudste dochter ging pas doorslapen toen ze bijna twee jaar was, wellicht door haar vroeggeboorte en onrustige start, en de jongste van één jaar slaapt nog steeds gezellig naast me. Ik vond het makkelijk met de borstvoeding en een veilig idee dat ik ‘s nachts soms alleen maar even hoef te spieken en voelen of alles het nog doet. En nu nog steeds wordt mijn 1-jarige elke nacht wakker, ze wil wat water of gewoon even getroost worden. Ik vind het fijn dat ik dan niet helemaal uit bed hoef en zelf ook maar minimaal wakker word en me daardoor vaak ‘s ochtends niet eens meer herinner wat er nou precies is gebeurd. Daarnaast wordt ze elke ochtend om 06:00 uur wakker en ik heb gewoon echt nog geen zin om me dan uit bed te verplaatsen. Dus liggen we samen nog lekker een uurtje na (aka ze slaat op mijn hoofd, probeert van alles weg te graaien van het nachtkastje, maakt een plas water in bed met de fles, sloopt mijn bril etc).

Maar goed, hoe doe ik dit dan? Ik heb het type Gulliver ledikant van Ikea naast mijn bed staan. Zodra je kindje groter wordt en zelf uit bed kan stappen kan je een zijkant van het bedje verwijderen en met een extra geleverde balk alles vastzetten. Zoals bijgevoegd op de afbeelding terwijl de bedbodem nog halverwege geplaatst is mag dus niet, maar doe ik dus wel.  In mijn geval slaap ik zelf in een zware boxspring en ik heb een hoek in de slaapkamer over. Door het bedje helemaal in de hoek te schuiven en de boxspring er tegenaan te plaatsen staat het bedje stevig en vast.
Heb je geen boxspring, dan zou je naar een andere mogelijkheid kunnen kijken om het bedje toch goed stevig te bevestigen aan je eigen bed. Bijvoorbeeld door het gebruik van tiewraps.

Je kan zelf nog extra gaatjes boren om het bedje op dezelfde hoogte te krijgen als je eigen bed. Zodra je kindje begint te rollen en zich omhoog kan trekken verplaats je de bedbodem naar beneden. Zo is het nog steeds een kwestie van hem/haar makkelijk eruit tillen en troosten zonder er zelf uit te stappen. Inmiddels klimt ze zo goed dat ik alle rekjes er weer in heb zitten.

WARNING: Dit is een co-sleep hack en zeker niet goedgekeurd. Doe dit alleen als je zeker weet dat je baby nergens tussen kan vallen of klem kan komen te zitten! Bevestigen op eigen risico!