10 Tips: Op pad met jonge kinderen in de winter

De dagen worden korter, kouder en donkerder. Help!… dacht ik dan, want van hele dagen binnen hangen worden ik en mijn kinderen niet gelukkig. Inmiddels heb ik al wat winters doorstaan, en heb ik misschien wat tips die je de deur uit krijgen tijdens de wintermaanden.

  1. Naar buiten. Gewoon gaan, niks is lekkerder dan even een frisse neus halen als je al die maanden in droge en warme lucht binnen zit. Niet goed voor je gezondheid en je humeur!  Zolang het niet heel hard regent en stormt is er eigenlijk geen goed excuus om binnen te zitten. Als je zorgt dat je jezelf en iedereen goed inpakt, dan is het zelfs op een koude winterdag goed vol te houden. En met een speciale buitenspeelbroek en warme laarzen is vies en nat worden alleen maar leuk! 30-60 minuten dagelijks buiten zijn wordt ook aangeraden.
  2. Kindertheater/bios. Kijk of er in je woonplaats of in de buurt een leuk theater is en de kans is groot dat er ook voorstellingen zijn voor de allerkleinsten. Dit kan in grotere theaters zijn, maar soms wordt dit ook georganiseerd door kleinere instanties.
  3. Ikea. Ja echt, en dan niet op een zaterdagmiddag, maar als je vroeg op een doordeweekse dag gaat, dan is het goed vermaak voor je kleintje! Alle banken en bedden testen (sorry Ikea), en alle paden doorlopen is voor hun net een doolhof. En voor jezelf kan je altijd wel iets verzinnen wat je nodig hebt, al is het maar een pakje servetten.
  4. Binnenspeeltuinen. Ook een uitkomst! Ballorig of Monkey Town zijn speelparadijzen met meerdere vestigingen. Maar er zijn er nog veel meer indoor speelgelegenheden. Zo komen je kinderen aan hun portie beweging en jij gelijk ook.
  5. Wekelijkse activiteit. Denk aan gymles, dansles, muziekles… En dit bestaat allemaal voor kinderen onder vier jaar!
  6. Playdates. Heb je vrienden/familie/buren met kinderen en hebben jullie op dezelfde dag een vrije dag, dan is het heerlijk om naar een andere omgeving dan je eigen huis (die je teveel ziet in de winter) te gaan waar je kindje gelijk een playdate heeft.
  7. Tuincentra. Vooral nu met de kerstversieringen een grote happening! Maar zonder kerstsfeer is het ook een leuk uitje. Als jullie klaar zijn met een mooie plant of bos bloemen uitzoeken kan er naar kleine huisdiertjes worden gekeken en is er altijd wel een leuke speelhoek en eetgelegenheid te vinden.
  8. Zwembad! Liefst iets met een subtropisch zwemparadijs 😉
  9. Musea. In Utrecht zit het Nijntje museum, eigenlijk het enige echt leuke museum voor kinderen tot 4 jaar. Maar ook het Spoorwegmuseum (Utrecht), Kinderboekenmuseum (Den Haag), Villa Zebra (Rotterdam) en het Speelgoedmuseum (Deventer) zijn de bezoekjes waard samen met je peuter of kleuter.
  10. De stad in. Ik vind dit persoonlijk heerlijk, een ochtendje door de stad struinen en een leuk café uitzoeken die ingericht is voor kinderen en waar je even kan opwarmen op een koude dag.

Hopelijk heb ik je een beetje de winter door geholpen!