10 tips: Kind zelf leren spelen

‘Mama, wil je met me spelen?’ Elke moeder hoort deze vraag, maar als je hem 146 keer per dag hoort wordt het wel een beetje vervelend. Hoe leer je je kind zelf spelen?

Mijn oudste dochter wist tot ze ongeveer drie jaar werd niet zo heel goed hoe ze zelf moest spelen. Of ze wist het wel, maar vond er gewoon niks aan. Ze houdt nou eenmaal van gezelligheid en mensen om d’r heen. Ik heb er zelf voor gekozen fulltime moeder te zijn, dus ik vind het dan ook gepast dat je overdag met je kindje speelt en dingen onderneemt. Ik vind het ook hartstikke leuk ze te helpen de wereld te ontdekken en ze spelenderwijs steeds meer te zien opgroeien. Maar als fulltime moeder moet je je soms ook even af kunnen zonderen achter je laptop met een kop koffie zonder dat er gelijk een meisje aan je shirt hangt. Anders word je gillend gek! Nou dat werd ik dus soms een beetje… Waar ik hoorde dat andere kindjes zich rustig een kwartier, half uur of uur (!) konden vermaken met een paar duploblokjes, hield mijn dochter het soms max 5 minuten met eenzelfde speeltje uit. Zolang er mensen of andere kinderen over de vloer waren was er niks aan de hand, tot ze weer één op één met mij was. Ik dacht dat het nooit goed zou komen, maar het wonder geschiedde rond haar derde leeftijd! Ineens sloeg haar fantasie op hol. Ze had altijd al een fascinatie voor poppetjes en diertjes en ineens gingen die poppetjes en diertjes op avontuur door het hele huis en maakten van alles mee. Nu is ze bijna vier, en nog steeds zou ze het liefst hebben dat ik ook al liggend op de vloer met twee poppetjes in mijn handen mee ga op avontuur, maar als ik zeg dat ik even druk ben dan speelt ze ook rustig een uur alleen! Halleluja!

Er zijn een paar tips die worden gegeven voor het zelf leren spelen, die ik altijd heb proberen te hanteren in de eerste paar jaar van haar leven. Ik zal ze hier met jullie delen!

10 tips

  1. Zorg dat je een speelhoekje creëert en die netjes en overzichtelijk houdt. Ook teveel speelgoed kan afleidend werken, wissel het speelgoed daarom eventueel om de paar dagen om.
  2. Als je kind eindelijk even zelf speelt en trots iets wil laten zien, geef hem dan kort de aandacht, maar ga dan weer verder waar je mee bezig was.
  3. Doe een eigen bezigheid in de buurt van je kindje, zodat hij je nog wel kan zien en zich niet alleen voelt.
  4. Help je kindje eerst op weg ergens mee te spelen, en als hij bezig is creëer je langzaam afstand.
  5. Geef een compliment als hij zelf speelt.
  6. Zet een (kook)wekker. Zeg dat hij even zelf moet spelen tot de wekker gaat en dat mama daarna weer komt samen spelen.
  7. Niet storen als hij eindelijk zelf speelt! (verroer je niet, maak geen geluid, probeer hem op geen enkele manier af te leiden uit zijn spel ;))
  8. Zet zachtjes (kinder)muziek aan op de achtergrond.
  9. Wees duidelijk. Hanteer eventueel dagelijks hetzelfde schema waarin hij zelf gaat spelen en jullie iets samen doen.
  10. GEDULD!